__
Bibnet > Bibliotheekportalen > Basispakket metacontent >  Printvriendelijke versie van deze pagina
Basispakket Metacontent in Bibliotheekportalen

> Wat is het Basispakket Metacontent?

Het Basispakket Metacontent bestaat uit een aantal digitale bronnen die in Bibliotheekportalen worden geïntegreerd en vrij toegankelijk zijn (zonder login). Typisch gaat het om fragmenten of informatie over werken, auteurs of onderwerpen in de catalogus die bibliotheekgebruikers helpen bij het zoeken en oriënteren doorheen de collectie.

Bron (klik op de bron voor meer informatie) 1 januari 2015
Recensies Aanwinstrecensies van NBD-Biblion (449.930)
Recensies uit De Standaard (2.238), De Morgen (1.894), Knack (915), De Tijd (365), Leeswolf (47.404) en Leeswelp (15.757)
Muziekfragmenten HTML5-muziekfragmentenspeler bij meer dan 3 miljoen tracks van niet-klassieke muziek
Covers Covers van boeken, cd's en dvd's van NBD-Biblion (326.827), Boek.be (362.606), CDR (386.423), Syndetics (68.351), andere (4.500)
Flapteksten 207.955 flapteksten van Boek.be
Samenvattingen Meer dan 500.000 samenvattingen van NBD-Biblion en Open Vlacc

> Waarom een Basispakket Metacontent?

Het is voor openbare bibliotheken een grote uitdaging om hun collecties zichtbaar te maken op het internet. Het basispakket is een eerste stap om contexten en etalages te bouwen op en over de bibliotheekcollectie. Deze etalages zorgen voor een aantrekkelijke, hedendaagse en verrijkende gebruikservaring van de lokale bibliotheek op het internet.

> Samenaankoop

De licenties en distibutiekosten voor bovenstaande digitale bronnen worden aangeboden in de samenaankoop Basispakket. Door de onderhandeling over de gebruiksprijs voor een grote groep afnemers in samenaankoop op te nemen, kunnen er betere voorwaarden en kortingen bekomen worden. Het basispakket zoals hierboven gedefinieerd bedraagt in 2015 0,06 euro per inwoner voor bibliotheken in Bibliotheekportalen.

> Integratie in Bibliotheekportalen

Om de integratie en presentatie van digitale content kwaliteitsvol te organiseren, is dit basispakket samengesteld en georganiseerd op Vlaams niveau, in samenspraak met zowel de contentleveranciers als de deelnemende bibliotheken. Het basispakket is geïntegreerd in Bibliotheekportalen.

Bibliotheken die geen deel uitmaken van Bibliotheekportalen kunnen op andere manieren gebruik maken van bronnen uit het basispakket. Deze worden kort toegelicht op de pagina van elke specifieke bron.

> Regeling voor Bibliotheekportalen in 2015

Er is een principieel akkoord tussen de provincies Oost-Vlaanderen, West-Vlaanderen, Limburg en Bibnet (onder voorbehoud van goedkeuring door de provinciebesturen) dat deze provincies de kosten voor het basispakket van de PBS-bibliotheken op zich nemen voor het jaar 2015. In Brussel is er een cofinanciering tussen de gemeenten en de Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC). In de provincies Vlaams-Brabant en Antwerpen nemen PBS-bibliotheken zelf een abonnement voor het basispakket Metacontent af van Bibnet. Hetzelfde geldt voor niet-PBS bibliotheken, behalve in de provincie Limburg.

> Evaluatiecommissie

Het huidige basispakket is het resultaat van projecten of contracten van Bibnet. Naarmate nieuwe projecten en onderhandelingen kansen creëren, wordt het basispakket vernieuwd, uitgebreid of verbeterd. Daarbij wordt gestreefd om de kostprijs van 0,06 euro per inwoner zo lang mogelijk aan te houden.

Een evaluatiecommissie van de deelnemende bibliotheken komt jaarlijks samen in mei en zal het bestaande basispakket en de voorstellen tot eventuele uitbreiding blijvend evalueren. Het verslag van evaluatiecommissie van 2015 en voorgaande jaren vind je hieronder. De evaluatiecommissie van 2015 is gepland op 26 mei 2016.

Adobe Portable Document Format Verslag evaluatiecommissie Basispakket Metacontent 2015
Auteur: Johan Mijs Publicatiedatum: 07-JUL-2015 02:29 PM
Adobe Portable Document Format Verslag evaluatiecommissie Basispakket Metacontent 2014
Auteur: Johan Mijs Publicatiedatum: 07-OCT-2014 03:04 PM
Adobe Portable Document Format Verslag evaluatiecommissie Basispakket Metacontent 2013
Auteur: Johan Mijs Publicatiedatum: 15-JAN-2014 05:15 PM
Vragen of Opmerkingen?
Pagina Versturen?