__
Bibnet > Collectie > Digitale muziek > Bib.fm >  Printvriendelijke versie van deze pagina
Bib.fm

Bibnet, bibliotheek Lanaken en Aristo Music bieden met http://lanaken.bib.fm een blik op de toekomst van de digitale muziekbibliotheek.

Samen met Serials Solutions Medialab (Aquabrowser), Infor (lokaal bibliotheeksysteem Lanaken), Libis (authenticatiewebservices) en Wieni (webdesign) werd een gloednieuwe muziekdienst ontwikkeld waarmee je cd's uit de catalogus van de bibliotheek streaming kan beluisteren.

Bib.fm wordt momenteel uitgetest in de bibliotheek van Lanaken, waar een groot deel van de collectie werd gedigitaliseerd. De muziek van de lokale collectie wordt streaming aangeboden in Aquabrowser, samen met de zeer uitgebreide metadata van Aristo Music. Zo kunnen muziekliefhebbers tracks doorzoeken op taal, land, sfeer, instrument, bekendheid, genre, ...

In het voorjaar 2011 ging de tweede fase van dit pilootproject van start: Bib.fm werd volledig geïntegreerd in de catalogus van bibliotheek Lanaken. Leners van Lanaken vinden de muziek nu via lanaken.bibliotheek.be terug tussen boeken, dvd's, tijdschriftartikels, strips, ...

In tussentijd onderhandelt Bibnet ook met partners zoals de Centrale Discotheek van Rotterdam en Aristo Music om Bib.fm uit te rollen naar meer bibliotheken.


Bib.fm kan een gebruiksvriendelijker, vollediger en meer collectiegebonden alternatief worden voor DigiLeen. Bibnet bekijkt in het najaar met alle betrokken partijen hoe Bib.fm kan worden uitgebreid naar het project Bibliotheekportalen.


Meer informatie vind je op http://lanaken.bib.fm/over.


Als regiogroep of provincie kan je een Bibnet roadshow boeken over Bib.fm via http://www.bibnet.be/portaal/Bibnet/Lokale_Ondersteuning/Roadshows.


Gebruikerstesten

Om de grenzen van Bib.fm in kaart te brengen, voerden Bibnet en Ladda vzw in april 2011 gebruikerstesten uit met jongeren tussen 14 en 25. We peilden naar hun bevindingen en verwachtingen tegenover muziek in de bibliotheek van morgen. Met deze resultaten willen we de muziekdienst verder verfijnen tot een gebruiksvriendelijk instrument dat uitnodigt tot beleving.

Het volledige rapport kan je hieronder doorbladeren, of hier downloaden.

Bib.fm zelf uittesten

Je kan Bib.fm zelf uittesten, het werkt als volgt:

  • Iedereen kan via internet 30 seconden van een track beluisteren. Klik op de speelknop en start je muzikale ontdekkingstocht!
  • Als lid van de bibliotheek van Lanaken kan je je aanmelden met je bibliotheeklogin (lidkaartnummer of rijksregisternummer/geboortedatum) en kan je via internet tien uur per maand naar volledige tracks luisteren.
  • Aan de luisterpalen in de bibliotheek van Lanaken kan je onbeperkt alles beluisteren.
Adobe Portable Document Format Rapport Gebruiksersonderzoek jongeren
Auteur: Lotte De Bruyne (Ladda) Publicatiedatum: 12-JUL-2011 02:52 PM
Vragen of Opmerkingen?
Pagina Versturen?