SISO


SISO staat voor Schema voor de Indeling van de Systematische Catalogus in Openbare Bibliotheken, en is een numeriek indelingsschema voor de non-fictie collecties in een bibliotheek. Elk werk krijgt een nummer dat tegelijk het onderwerp en de plaatsing in de bibliotheek aangeeft.

Het schema is ontworpen voor Nederland, maar heeft al vele jaren een Vlaamse variant, “de Vlaamse aanpassing van het schema voor de indeling van de systematische catalogus in openbare bibliotheken”, kortweg de Vlaamse SISO-map. De Nederlandse Werkgroep Classificatie en de Vlaamse SISO-commissie houden het systeem up-to-date. Cultuurconnect zit de Vlaamse SISO-commissie voor en heeft het copyright op de digitale (en papieren) versie van de Vlaamse SISO-map. 

Op 1 juli 2019 is er een nieuwe editie van de Vlaamse SISO-map gepubliceerd. Deze nieuwe editie verspreiden we niet langer op papier. Iedereen kan via de onderstaande link het document printen en op die manier de volledige SISO-map bekomen. Wie al beschikt over een vorige editie van de SISO-map, kan het document met de invoegbladen (recto-verso) printen. De blaadjes kunnen de pagina's die sinds de vorige editie gewijzigd zijn, vervangen.

Heb je een suggestie om SISO te verbeteren? Neem dan contact op met servicedesk@cultuurconnect.be.