SISO


SISO staat voor Schema voor de Indeling van de Systematische Catalogus in Openbare Bibliotheken, en is een numeriek indelingsschema voor de non-fictie collecties in een bibliotheek. Elk werk krijgt een nummer dat tegelijk het onderwerp en de plaatsing in de bibliotheek aangeeft.

Het schema is ontworpen voor Nederland, maar heeft al vele jaren een Vlaamse variant, “de Vlaamse aanpassing van het schema voor de indeling van de systematische catalogus in openbare bibliotheken”, kortweg de Vlaamse SISO-map. De Nederlandse Werkgroep Classificatie en de Vlaamse SISO-commissie houden het systeem up-to-date. Cultuurconnect zit de Vlaamse SISO-commissie voor en heeft het copyright op de Vlaamse SISO-map. 

Vanaf september 2023 maken we geen onderscheid meer tussen een versie voor print en een digitale versie. Hieronder vindt u de laatste editie die u kan printen of waaruit u zelf de gewijzigde pagina's kan selecteren en printen. 

 

1. Editie 6 

De SISO-map is een document dat voortdurend evolueert en bijgewerkt wordt n.a.v. actuele gebeurtenissen, beslissingen door onze Nederlandse collega's, voorstellen van de Open Vlacc Werkgroep Non-fictie... De Vlaamse SISO-commissie besliste om vanaf 2021 steeds het meest bijgewerkte SISO-document online te zetten om updates en wijzigingen sneller te kunnen publiceren. Wie twijfelt over de plaatsing van een publicatie kan dan altijd in het digitale document opzoeken of er ondertussen geen wijzigingen zijn aangebracht in de map.  Achteraan in het document is een pagina bijgevoegd waarop de verschillende wijzigingen t.o.v. de eigen map opgesomd zijn.  Van dit online document maken we niet langer afzonderlijke invoegbladen. Wie dat wenst kan via het versiebeheer achteraan in de map zelf de gewijzigde bladen selecteren en enkel die afdrukken om te vervangen in de eigen papieren versie. Dit document wordt dus stelselmatig bijgewerkt. Via onze nieuwspagina's en onze Open Vlacc-nieuwsbrief houden we jullie op de hoogte van deze wijzigingen.

 

2. Oudere versies en oudere invoegbladen

Wens je toch nog een oudere versie van de SISO-map te raadplegen? Of heb je een update gemist? Dan vind je hieronder de edities terug die door Cultuurconnect gepubliceerd zijn:

  • Laatst gepubliceerde updateversie van editie 5 (augustus 2023)
  • Vlaamse SISO Editie 5  (maart 2021). 
  • Invoegbladen editie 5  ter aanvulling van editie 4.
    Dit document bevat uitsluitend de bladen waar sinds de vorige versie (juli 2019) een aanpassing aan een rubriek of een annotatie gebeurd is. Het document moet recto-verso geprint worden. Daarna kunnen de verschillende bladen op de juiste plaats in de papieren map vervangen worden.
  • Vlaamse SISO editie 4 (juli 2019)
  • Invoegbladen editie 4 (juli 2019) ter aanvulling van editie 3.
    Dit document bevat uitsluitend de bladen waar bij publicatie van editie 4 een aanpassing aan een rubriek of een annotatie gebeurd is. Het document moet recto-verso geprint worden. Daarna kunnen de verschillende bladen op de juiste plaats in de papieren map vervangen worden.

 

 

Heb je een suggestie om SISO te verbeteren? Neem dan contact op met servicedesk@cultuurconnect.be.